diumenge, 31 de març del 2013

COCA DE SANT JOAN ( o COCA DE BRIOIX)

Ja sé que no és sant Joan i encara falta...però avui amb el solet ja es respirava a estiu, així que no m'he pogut  resistir a fer aquesta coca de brioix amb anís tant bona! Ha sigut la meva  mona particular en aquestes dates, donat que la mona tradicional no m'agrada massa.
No us enganyo si us dic que no és complicat i que si es vol es pot preparar la massa el dia anterior per guanyar temps.



Ingredients (per a dos coques):
- 500 gr de farina de força
- 70 gr de sucre blanc
- un pessic de sal
- 20 gr de llevat fresc ( jo faig servir el de marca mercadona)
- 140 gr de llet ( semidesnatada en el meu cas)
- 2 ous
- 75 gr de mantega
- Ratlladura d'una llimona
- Ratlladura d'una taronja
- Canyella en pols (opcional)
- 25 gr de licor d'anís

Preparació:
1- Mesclar els elements sòlids, és a dir, la farina, el sucre i la sal en el recipient que haguem escollit. Podeu fer servir una amassadora o el minipimer amb les varilles gruixudes.
2- Incorporar la llet amb el llevat prèviament dissolt, a temperatura ambient. Seguidament treballar la massa amb una espàtula o en l'amassadora, i afegir els ous un a un. 
3- Seguir treballant la massa i afegir la ratlladura de la llimona i la taronja, una mica de canyella i l'anís. Amassar fins que es desenganxi del bol i es vegi una massa homogènia i llisa.
4- Afegir la mantega pomada. Seguir amassant.
En aquest punt es deixa reposar la massa per fer la primera fermentació: podem deixar-ho a la nevera tota la nit tapada amb un paper film o bé a fora si ho volem pel mateix dia. Deixar-ho fins que dobli el seu volum ( 1-2 hores).
5- Dividir la massa en dues parts. Amb un corró estirar la massa en forma de rectangle (de 0.5 cm de gruix aprox). Deixar-ho reposar 1h 30 min aprox fins que dobli de volum en un lloc càlid i tapat amb un paper film o drap de cuina.
6- Passat aquest temps, cobrir-la amb abundant sucre i decorar-la al vostre gust: amb pinyons, amb ametlles, fruita confitada..etc. Si us agrada que quedi brillant podeu pintar-la amb una mescla  d'ou i una mica d'aigua abans de decorar-la (jo no ho he fet).
7- Enfornar a 180-200ºC durant 12 minuts ( fins que veieu que està dorada).
8- Just sortint del forn, ruixar la coca amb anís. Ja veureu que s'evapora amb la calor i desprèn una olor!


Un cop freda, la podeu farcir amb el què més us agradi! Ja veieu que avui tocava de crema pastissera! Mmmm. Queda boníssima! 

Amb aquestes proporcions surt per dos coques mitjanes. Si no les voleu fer les dos el mateix dia, la massa es pot guardar a la nevera per l'endemà!

Bon profit!

Recepte extreta del taller de cuina d'en Pep Nogué.

1 comentari: