dilluns, 25 de febrer del 2013

PATXARAN FET A CASA

El patxaran és una beguda originaria de Navarra que agrada molt a casa nostre, sobretot a alguns! Per aquest motiu ara farà quasi un any vam decidir fer el nostre propi patxaran i vet aquí que ja n'hem recollit els fruits! :) Als de casa diuen que està molt bo, més que els comprats! Us deixo la recepte per quí s'animi.


Ingredients:
- 5 litres d'anís especial de patxaran
- 200 gr d'aranyons per litre de patxaran
- Grans de cafè ( 8-10 grans per litre)

Elaboració:
1- Primer de tot cal recollir (o comprar) els aranyons. S'han de recollir madurs però durs ( que no siguin verds però que tampoc siguin molt tous al tacte). Les més verdes donen un toc acid molt agradable, mentre que els aranyons madurs donen un sabor més profund i dolç.
2- Netejar bé els aranyons, treien tots els restes de fulles i branquillons. Posar-les en un bol amb aigua i deixar-les una estona per acabar de netejar-les. Llençar aquelles que flotin a l'aigua.
3- Un cop netes abocar-ho al recipient on farem la maceració i afegir l'anís. Afegir els grans de cafè que ens aromatitzaran el patxaran.
4- S'haurà de deixar el patxaran en repòs en un lloc fresc i fosc (jo ho vaig tapar amb una bossa de basura) durant 6 mesos abans de consumir-lo. Remenar-ho de tant en tant. A partir dels 3 mesos anirà agafant color. No convé deixar-ho macerar més de 9 mesos perquè agafa un sabor a vell.
5- Per al consum, convé filtrar el patxaran amb un colador fi i passar-ho en botelles normals.

I llestos!! Ja tenim el nostre patxaran fet a casa!!

PD: Existeixen tres variacions en l'elaboració:
1- Es pot realitzar amb anís pur especial per la realització de patxaran ( és el que he fet jo).
2- Si ens agrada més sec, es pot fer la maceració amb una barreja d'anís i orujo ( 150cc d'orujo per litre de recipient).
3- I també es pot aromatitzar amb  altres ingredients com canella, mançanilla o cafè.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada