dilluns, 11 de març del 2013

PA RÚSTIC

El millor pa que he fet mai! Sisisi, no us enganyo! Un pa com els d'abans, de veritat! El secret és que he utilitzat una massa fermentada feta el dia anterior. La simple presencia de la massa fermentada millora la qualitat del pa, el sabor i la consistencia. És fàcil de preparar i la massa fermentada fa que la massa nova maduri més ràpid. Com veureu, la massa fermentada no és res més que massa del dia anterior ( per exemple, d'un altre pa) que es guarda a la nevera.
Bé, prou teoria i passem a la pràctica. Ja veureu que no és complicat!

Ingredients:

Massa fermentada:
- 50 gr d'aigua
- 25 gr de sucre
- 110 gr de farina de força
- 5 gr de llevat fresc ( levital)

Massa de pa rústic
- 300 gr d'aigua
- 20 gr de sal
- 540 gr de farina de força
- 20 gr de llevat fresc (levital)

Preparació:

Massa fermentada:
1- La nit anterior aboquem tots els ingredients dins el recipient de la panificadora i activem el programa d'amassat.
2- El deixem funcionar fins a obtenir un bola llisa i uniforme (15-20 minuts aprox.)
3- Ho deixem reposar dins el recipient de la panificadora apagada tota la nit (8-12 hores). En cas de voler-ho fer per l'endemà, es pot guardar la massa dins la nevera i utilitzar-la a les 48 hores.

Pa rústic:
1- A la massa fermentada del dia anterior hi afegim tots els ingredients per l'ordre indicat.
2- Conectar el programa d'amassat.
3- Un cop finalitzat (a  vegades per guanyar temps, trec la massa abans un cop s'ha amassat i ha reposat una mica) col·locar la massa sobre una superficie enfarinada i li donem forma de bola. 
4- Ho deixem reposar fins que dobli el seu volum.
5- Fornejar a 200-220ºC durant 50 minuts, amb el forn previament calentat i amb un recipient amb aigua dintre ( perquè formi més crosta).
6- Deixar refredar sobre una reixeta.

Llestos! Ja tenim un pa fantàstic! No cal dir que també es pot fer a mà si no teniu panificadora.



PD: Moltes gràcies a tots que aneu llegint el blog i deixeu comentaris o m'expliqueu que heu fet alguna recepta i us ha agradat! Em fa molta il·lusió!!!  :))

3 comentaris:

  1. Realment un pa dels de abans, boníssim

    Montse

    ResponElimina
  2. Quan posem el pa al forn: a quina altura? dalt i baix o només a baix?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola,el forn el poso obert de dalt i abaix i poso safata al mig. No cal dir que cada forn és diferent! Gràcies pel comentari!

      Elimina